A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott ajánlatok érdekében, valamint kényelmi, illetve statisztikai célból weboldalunk cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módja a “Beállítások” feliratra kattintva módosíthatók. Ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az "Elfogadom" gombra. Részletesebb információ az Adatkezelési tájékoztató-ban található.

Menü

Milyen oszlopos fúrót válasszak?

Milyen oszlopos fúrót válasszak?

Ipari oszlopos fúrógép vásárlásakor számos tényezőtől függ a felhasználó számára megfelelő ipari oszlopos fúrógép kiválasztása. Mostani cikkünk segítségül szolgálhat azok számára, akik oszlopos fúró vásárlását tervezik, de kérdéseik merültek fel a megfelelő ipari oszlopos fúró kiválasztásával kapcsolatban. Kitérünk az oszlopos fúrógépek felhasználhatóságára, előnyére-hátrányára, valamint szerkezeti jellemzőire is.

Oszlopos fúró kérdésében korábban már írtunk, hiszen rendszeresen napirendre kerül nálunk ez a téma. Egy korábbi cikkünkben az oszlopos fúró működését mutattuk be, illetve néhány kapcsolódó tudnivalót róla a választás szempontjából. Egy másik cikkünk az oszlopos fúró alapjait vizsgálta, illetve annak számos előnyét. Kitértünk arra is, hogy mely területeken legjellemzőbb az előfordulása, illetve milyen környezetben használják a legnagyobb előszeretettel. Mostani rovatunk inkább abban segít, hogy milyen szempontok alapján érdemes válogatni a rendelkezésre álló kínálatból azoknak, akik oszlopos fúró vásárlásában gondolkodnak.

Oszlopos fúró

Oszlopos fúrógép vásárlása nem könnyű feladat, főleg ha ipari oszlopos fúrógép vásárlását tervezi valaki. Egy nagyüzemi felhasználásra készült oszlopos fúró ára nagyságrendileg elérheti az akár több milliós végösszeget is, ezért nagyon fontos, hogy körültekintően járjunk el a megfelelő oszlopos fúró kiválasztását illetően. Érvényes ez akkor is, ha a pár százezer forintos oszlopos fúrógépek kínálatát böngészgetjük. Számos alapvető tényező segít a felhasználó részére optimális asztalos fúrógép, vagy épp oszlopos fúró kiválasztásában. Ilyen tényező lehet például az oszlopos fúró maximális fordulatszáma, motorteljesítménye, az oszlopos fúrógép súlya, vagy felszereltsége. Ezen tényezők és szempontok mentén haladva a vásárló biztosan a számára legjobb oszlopos fúró kiválasztása mellett dönt, így a későbbiekben is nagy hasznát veheti újonnan megvásárolt fúró berendezésének.

Oszlopos fúró teljesítménye és mérete

Ipari oszlopos fúrógép kínálatunk között böngészve fellelhetők a kisipari, vagy otthoni alkalmazásra szánt asztali fúrógépek, valamint az ipari körülményekre, intenzív felhasználásra készült oszlopos fúrók is. A szerszámgép áruházban található oszlopos fúrógépek kis- és nagyüzemi felhasználásra készült masinák, melyek helytállnak a kisebb lakatos műhelyekben, de a fémipari gyártó vállalatok üzemeiben is egyaránt. Ilyenek az Optimum fúrógépek is, de például egy nagyobb teljesítményű Bernardo oszlopos fúró is gyakran szembe jöhet az emberrel egy fémipari gyártócsarnokban, vagy gyártelepen sétálgatva.

Ipari oszlopos fúrógép orsó kinyúlása

Oszlopos fúró vásárlásakor mindenekelőtt a megmunkálni kívánt munkadarabok „keménységét” (szakitószilárdságát), illetve méretét szükséges szem előtt tartani. Ehhez képest szükséges megválasztani a fúrógép paramétereit is. Ilyen paraméterek az oszlopmagasság, a motorteljesítmény, a főorsó kinyúlás, vagy az előtolás.

Az előtolás határozza meg a fúrószár süllyesztésének mértékét, tehát azt, hogy mekkora mélységű furatok készítésére képes a kiválasztott ipari oszlopos fúró. Ez egy lényeges szempont, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy csak 100 mm munkaúttal rendelkezik az oszlopos fúró orsója, vagy épp 180 mm. Ez perszer főként ipari körülmények között lényeges, ahol előre megadott méretű és mélységű furatok elkészítése a napi rutin részét képezi.

Oszlopos fúró oszlopmagassága határozza meg a megmunkálni kívánt munkadarab maximális méretét, így erre is fontos oda figyelni.

A motorteljesítmény is egy nagyon fontos tényező, de azt elég nehéz lenne megállapítani, hogy pontosan mi a megfelelő teljesítmény az adott feladathoz, hacsak nem gépészmérnöki diplomával rendelkezik valaki. Éppen ezért az oszlopos fúró kínálatunk között böngészve minden géptípus esetén megtalálható a maximálisan fúrható furatméret, valamint a tartós fúrásteljesítmény is. Ezen paramétereket a gyártó minden esetben a motorteljesítményhez mérten adja meg, így ez az adat sokat könnyít egy ipari oszlopos fúró kiválasztásában.

Az oszlopos fúró további hasznos funkcióit a következő cikkünkben részleteztük bővebben.