A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott ajánlatok érdekében, valamint kényelmi, illetve statisztikai célból weboldalunk cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módja a “Beállítások” feliratra kattintva módosíthatók. Ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az "Elfogadom" gombra. Részletesebb információ az Adatkezelési tájékoztató-ban található.

Menü

Szalagfűrész gépek

Fémipari szalagfűrész típusok többsége alapvetően rendelkezik előtolást szabályzó munkahengerrel, melynek köszönhetően a fémfűrészelés kényelmesebb és hatékonyabb folyamattá válik. Egy ilyen szalagfűrész időt és energiát képes megtakarítani, valamint többféle fémmegmunkálási feladat elvégzésére is alkamas. 

Rendezés:
Rendelhető
2.740.304 Ft 2.392.600 Ft
13%
Rendelhető
15.054.067 Ft 13.548.661 Ft
10%
Rendelhető
1.958.640 Ft 1.755.785 Ft
10%
Rendelhető
2.699.039 Ft 2.537.976 Ft
6%

Hasznos tudnivalók a szalagfűrész gépek használatáról / karbantartásáról

A fémipari szalagfűrész gépek egy fázisú, vagy három fázisú villanymotorral vannak felszerelve, melyek karbantartás szempontjából különösebb odafigyelést nem igényelnek. A hajtást ékszíj, vagy hajtómű adja át a fűrészszalagot forgató hatjtókerék számára. Ez tipusonként, illetve márkánként eltérő lehet. Egyes Optimum fém szalagfűrész modellek esetén például többfokozatú, ékszíjas szalagfűrészek is elérhetőek a kínálatban, míg a Bomar szalagfűrész gépek esetén kizárólag hajtóműves szalagfűrész modellek léteznek.

Egy ékszíjas fémipari fűrészgép esetén ékszíjtárcsa és ékszíj alkalmazásával változtatható a fűrészszalag sebessége. Az különböző méretű, lépcsőzetes kialakítású ékszíjtárcsán az ékszíj áthelyezésével más és más fordulatszámon működtethetők ezek a szalagfűrész berendezések.

A hajtóművel felszerelt ipari szalagfűrész esetén beépített frekvenciaváltó segítségével változtatható a szalagsebesség, melynek nagy előnye a sebesség fokozatmentes, valamint folytonos állíthatósága. Ennek köszönhetően kimondottan precíz sebességállításra nyílik lehetőség.

Az ékkszíjas szalagfűrész gépek általában 3-4 féle különböző fordulattal képesek üzemelni, melyeket az ékszíjtárcsa fokozatainak száma határoz meg. Ipari szalagfűrész esetén nem jellemző, hogy ékszíjas megoldást alkalmaznak, ez inkább a hobbi, vagy alkalmi felhasználású fémfűrész gépekre jellemző. 

Akár hajtóműves, akár ékszíjas gépről legyen szó, minden esetben érdemes gyakran ellenőrizni, továbbá ha kell megtisztítani ezeket a területeket az esetleges fémforgácstól. A fűrészszalag futásáért felelős lapvezető kerekek tisztántartásáról is érdemes rendszeresen gondoskodni, hiszen a termelődő forgács képes bejutni, akár a kerekek csapágyházába is. Mindez jelentősen növeli a meghibásodás, vagy idő előtti elamortizálódás eséllyét. Folyadékhűtéses szalagfűrész esetén érdemes minimum heti rendszerességgel ellenőrizni az emulziós folyadék állagát, valamint annak állapotát. Ha sokat áll a gép, akkor jellemzően elő szokott fordulni a gépben lévő hűtőfolyadék összetételében megtalálható emulziós adalékanyag kiválása (becsomósodik), melynek köszönhetően elveszíti hűtő-kenő hatását. Ilyenkor a becsomósodott folyadék gyakran nagyon kellemetlen szagot bocsát ki, mely szintén egyértelmű jele a folyadék rendkívül rossz állapotának. Előrelátható leállás esetén érdemes ezt a folyadékot teljesen kitakarítani a fűrészgépből. Ha nem is takarítjuk ki, legalább heti rendszerességgel indítsuk be a gépet és mozgassuk át az emulzió tartályban lévő folyadékot az emultió szivattyú segítségével. Ez a művelet egyébként a szivattyú állapotmegóvása miatt is hatékonyabb megoldás, mivel a hosszú állás kedvezőtlen feltételeket biztosít bármilyen szivattyú számára.

Fémvágó szalagfűrész az építőiparban, valamint otthon egyaránt

Kerti kapu készítésbe vágott? Kényelmetlen a nagyflex és jobb lenne, ha kötegelve tudná darabolni a vasanyagot? Igazán precíz, méretpontos vágásokat szeretne prodikálni, amit egyátalán nem szükséges csiszolni, utómunkálni? Szeretné helyszíni munkáknál, kerítések, korlátok, fémszerkezetek helyszíni kivitelezésénél használni szalagfűrész gépét? Szeretne otthon vasanyagot darabolni hobbi szalagfűrész gépével? Ezekkel a dolgokkal szembesülhet egy otthoni barkácsoló, kezdő vállalkozó, lakatos, hegesztő, kisvállalkozás, továbbá még sokan mások. Időigényes, azontúl körülményes mindig kölcsön kérni valakitől egy fűrészgépet, de elvinni hozzá és megkérni néhány szál vasanyag összevágására még körülményesebb. Egy hordozható szalagfűrész minden fent említett problémát megold, ráadásul különféle méretekben, illetve felszereltséggekkel érhetők el kínálatunkban az efajta fémfűrész gépek. Webáruházunk hatalmas választékkal rendelkezik a legjobb szalagfűrész gépekből, amelyek között egyaránt talál hordozható, valamint állványos kivitelű modelleket is. Sokan hezitálnak a megfelelő szalagfűrész kiválasztását illetően. Az igazság az, ha házon belül és házon kívül is dolgozni szeretnénk vele, akkor jó döntés lehet egy hordozható kézi szalagfűrészt választani. Az ilyen típusú hobbi szalagfűrész gépek nem sokban térnek el az állványos típusoktól, természetesen a méretkülönbségtől eltekintve.

Egy hordozható szalagfűrész általában kisebb vasanyagok, maximum 120-130 mm keresztmetszetű munkadarabok vágására képes. Ahol ennél nagyobb méretű vasanyagok darabolása a kitűzött feladat, ott inkább az állványos, nagyméretű, ipari szalagfűrészgépek jönnek szóba. Bármelyik eset is álljon fenn, webáruházunkban talál megfelelő szalagfűrész modellt minden feladatra. Modern gépeink végálláskapcsolóval, szalagtisztító kefével, frekvenciaváltóval, emulziós hűtő-kenő rendszerrel készülnek, tehát a munka egyaránt hatékony és biztonságos. Egy jó szalagfűrész a profik számára manapság elengedhetetlen. A kerítés elemek, korlátok, valamint kölönböző vasanyagok feldarabolása nehéz, továbbá időigényes munka kivéve, ha egy jó minőségű szalagfűrész segítségével végezzük el ezeket a feladatokat. Az egyszerűbb munkáknál is jó hasznát lehet venni, ahol akár egy sarokcsiszoló is elegendő lenne a feladatra, hiszen a vágás szalagfűrész géppel sokkal szebb, pontosabb, de legfőképp utómunkálatot nem igényel úgy, mint a sarokcsiszolóval történő vágás esetén. Bomar, Optimum, Bernardo, Epple, Metallkraft szalagfűrészeinket előszeretettel ajánljuk mindenki számára. Sok közülük elérhető hordozható kivitelben is, de nyilvánvalóan kínálatunk nagyobbik része állványos szalagfűrész gépeket tartalmaz, tehát bárki megtalálhatja könnyedén azt, ami az igényeit a legjobban kielégíti. Nem kell többé aggódnia a vasanyag összedarabolása miatt. Pár perc alatt összevághatja még a legnagyobb átmérőjű szerszámacél tömböket is szalagfűrészgépeinkkel. Ismerje meg termékeinket webáruházunknban!

Hordozható fémipari szalagfűrész

A fémipari, hordozható szalagfűrész gépeket nem a folyamatos gyári munkára vásárolják. Ezek a kompakt, könnyedén hordozható eszközök jellemzően az otthoni felhasználás, kisebb lakatos munkák, kültéri, helyszíni hegesztési feladatok elvégzésére megvásárolt gépek. Ezeket a masinákat gyakran hobbi szalagfűrész gépeknek is nevezik, pedig számos márka kínálja ezen kompakt fűrészgép termékeit ipari felhasználók számára is. Természetesen az olcsó szalagfűrész kategóriájába kerülnek általában ezek a gépek. Az Optimum márka esetén például létezik olcsóbb, hobbi célra szánt fűrészgép is, valamint picivel drágább ugyan, de lényegesen strapabíróbb, ipari felhasználásra kiképzett fémipari szalagfűrész is. A Bernardo szalagfűrész termékek esetén már többféle hobbi szalagfűrész modell is megtalálható a teljes választékon belül, azonban szintúgy gyártanak ipari körülményekre tervezett fűrészgépeket is. A Bomar, Epple, Imet márkák esetén már kizárólag ipari fűrészgép modellek szerepelnek a kínálatban.

Hordozható szalagfűrész az ipari, állványos szalagfűrésszel szemben

Ha teljes képet szeretnénk kapni a szalagfűrész gépekről egészen a forgácsolás alapjaitól kellene elinduljunk. Ez pedig a csoportosítás. Mielőtt nagyon belemerülnék a fémfűrészek világába érdemes kiemelni az alap különbségeket. Vannak hobbi célú alkalmazásra gyártott fémfűrész gépek, illetve vannak ipari alkalmazásra szánt szalagfűrészek, mint például a szerszámgyártásban, vagy acélszerkezetgyártásban használatos, már jóval komolyabb specifikációkkal rendelkező szalagfűrész modellek. A magasabb értékeken, különböző paramétereken, felhasználhatóságon túl fontos kiemelni a hordozható fűrészgépek hobbi, valamint kisipari célokra történő felhasználását. Ezzel szemben a nagyobb, félautomata és automata, állványos fűrészgépek inkább nagyüzemi, kimondottan ipari felhasználás esetén képesek visszatermelni azok anyagi ráfordítását.
Fontos tényező a hordozható fémfűrészek terén a rendkívül egyszerű felépítés, melynek köszönhetően kisebb a meghibásodási arány. Azonban a nagyméretű, automata fémvágó szalagfűrész gépek akár 0,01 mm pontossággal is képesek teljesen önállóan, előre programozott paraméterek alapján működni. Ennél fogva nagyüzemi felhasználók számára egyértelműen egy ipari szalagfűrész jelent tartós, megbízható megoldást vasanyag darabolás tekintetében.

Szalagfűrész működése

Elengedhetetlen, hogy még ha nem is leszünk szerelői ennek a masinának, némi rálátással azért rendelkezzünk, így nem várt meghibásodás esetén könnyebb lehet a jelentkező probléma megoldása.
A fűrészgép főbb elemei az alapváz (gépállvány, gépváz), melyre a fűrészkeret csatlakozik. A fűrészkeret két oldalán találhatók a szalagvezető kerekek. Az egyik kerék hajtott, a másik pedig szabadon futó kerék. A hajtott kerék oldalán található a motor, illetve a fentebb említett hajtómű, vagy ékszíjház is. A fűrészkeretre csatlakozva a fűrészszalag vágó részénél találhatók a szalagvezetők tömbök, melyek lapvezető görgőkkel és lapvezető keményfémekkel vannak felszerelve. Az emulzió szivattyú, valamint az összefolyó rendszer a gép alaptestében, azaz állványában találhatók. Automata és félautomata gépek esetén itt kap helyet még a hidraulika rendszer, meg persze a vezérlés is. A gép alapvázára kapcsolódva található a szorítósatu (automata gépek esetén az adagoló satu is), amely a munkadarab megfelelő rögzítéséért felel.

Hatékony és biztonságos használat

A fémvágás, vasanyag darabolás odafigyelést, precíz, továbbá átgondolt hozzáállást igényel. Veszélyes munkagép lévén használata közben előfordulhatnak akár balesetek is. Érdemes szemelőtt tartani az ellenőrzés fontosságát, hiszen a vágás előtt feltétlenül ellenőrizendő a munkadarab megfelelő rögzítése. Nem megfelelő satu befogás esetén sérülhet a fűrészszalag, a fűrészgép, de akár a gépkezelő is. Nagyüzemi fűrészgépek esetén kétkezes indítás gondoskodik arról, hogy a gép elindításakor semmiképp se érjen a kezelő a fűrészszalag területére. A kisebb, hobbi fűrészgépek esetén is biztonsági előírások alapján készülnek ezek a termékek, így elkerülve az esetleges balesetveszéllyeket. Balesetmegelőzés céljából a hordozható szalagfűrészek fűrészszalagja például csak addig van mozgásban, amíg a kezelő el nem engedi a markolatban épített kapcsolót. A gomb elengedésével a vezérlés azonnal leállítja a fűrészszalagot. Szalagfűrész vásárlás esetén alaposan olvassa át a magyar nyelvű használati útmutatót, valamint tartsa be a biztonsági előírásokat is. 

Milyen a kiváló állapotú szalagfűrész?

A legfontosabb tényező biztonságos fűrészgép üzemeltetés kapcsán a gépkezelő óvatos és átgondolt kezelése. Ez azonban a balesetek elkerülésére néha nem elég, főleg ha a kézi szalagfűrész gépünk nem megfelelő állapotú. A legnagyobb figyelmet a mechanikus, vagy hidraulikus satu, a lapvezetés pontossága, valamint az előtoló hidraulika (ha csak nem kézi előtolású fűrészgép) igényli.
A mechanikusan mozgó alkatrészek mozgásához megfelelő hőelvezetés, valamint kenés érdekében a gyári kenésen túl érdemes megfelelő minőségű hűtő-kenő olajat, vagy emulziót használni. Az emulzió használata nem csak a fűrészszalag élettartamát, valamint az acél vágásának hatékonyságát növeli, hanem egy bizonyos mértékben ugyan, de keni a csapágyakat, görgőket, a satu mechanikus részeit, továbbá meggátolja az összefolyó tálcában, vagy a gép egyéb részein történő korrózió jelentkezését is. A komolyabb, ipari gépek, mint például egy Metallkraft automata szalagfűrész, vagy egy szintén automata Optimum fém szalagfűrész már sok mindent jelez a gépkezelőnek, mint például a hidraulika olaj, vagy az emulzió olaj szintjét, vagy ezek, de akár a fűrészszalag életciklusát is. Természetesen ilyen szalagfűrész gépek esetén bizonyos mértékű felhasználás, vagy bizonyos idő után a hidraulika rendszerben is olajat kell cserélni, vagy a szalagvezető kerékben is csapágyat kell cserélni. Az ehhez hasonló feladatokat azonban érdemes szakszervizünkre bízni, így a gép tökéletesen szolgálhatja tovább felhasználóját gondtalanul és megbízhatóan.

Fémipari szalagfűrész gépek csoportosítása

A fémipari szalagfűrészgépek kialakítását tekintve választhatunk billenőkeretes szalagfűrész, kétoszlopos szalagfűrész és vertikális szalagfűrész (álló) kivitelek közül. Ezeken túl három alap csoportra osztható a szalagos fémvágó fűrész gépek kínálata, melyek az alábbiak. 

- kézi szalagfűrész, azaz manuális működtetésű, mint például egy asztali szalagfűrész. Ide tartoznak az úgynevezett gravitációs szalagfűrészek is, melyek előtolása egy hidraulikus munkahenger által egyenletesen szabályzott.

- félautomata szalagfűrész, ahol a fűrészkeret emelkedés / előtolás, valamint a satuszorítás központi hirdaulika rendszerrel működik, kézi munkadarab adagolással. Félautomata működés esetén START gomb megnyomását követően automatikusan szorít a satu, elindul a fűrészszalag, valamint a fűrészkeret ereszkedése (előtolás), a vágás végén pedig a fűrészkeret visszaáll start pozícióba, leáll a fűrészszalag, kiold a szorító satu, mellyel a félautomata működési ciklus befelyeződik.

- automata szalagfűrész, ahol a gép minden mozgása hidraulikus, vagy golyósorsós - elektromotoros meghajtású. Teljesen automata működés esetén a szalagfűrész számára beállíthatjuk a darabolni kívánt méreteket - mennyiségeket, akár különböző méretű munkadarabok esetén is. Elindítás után a fűrészgép teljesen magától dolgozik, a kezelőnek mindössze az anyag utánpótlásról kell gondoskodnia, valamint néha ellenőrizni a levágott munkadarabok pontosságát.

Optimum fém szalagfűrész árak tekintetében érdemes alaposan átböngészni webáruházunkat, de ugyan azt ajánljuk Bernardo fém szalagfűrész keresése esetén is. Ha eladó szalagfűrész gépet keres, nálunk jó helyen jár. Fontos azonban kiemelni, hogy weboldalunk nem tartalmazza a teljes választékot, azoknak csak egy része található meg online kínálatunkban.

Kérdés esetén keresse ügyfélszolgálatunkat, kérje árajánlatunkat emailben, vagy telefonon keresztül!