A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott ajánlatok érdekében, valamint kényelmi, illetve statisztikai célból weboldalunk cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módja a “Beállítások” feliratra kattintva módosíthatók. Ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az "Elfogadom" gombra. Részletesebb információ az Adatkezelési tájékoztató-ban található.

Menü

Miért vág ferdén a szalagfűrész?

Miért vág ferdén a szalagfűrész?

Szalagfűrész géppel dolgozók számára néha fejtörést okozhat e kérdés, hiszen többféle probléma is eredményezhet ilyen jelenséget. Érdemes alaposabban megvizsgálni a szalagfűrész, valamint a fűrészszalag állapotát is, hogy megtudjuk, miért vág ferdén a szalagfűrész.

Egy szalagfűrész sok esetben képes elárulni saját, műszaki problémáit alaposabb szemrevételezést követően. Fontos azonban kiemelni, hogy nem csak műszaki hiba okozhat ferde vágás jelenséget, mivel egy hibás beállításból épp úgy bekövetkezhet ilyen probléma. Tehát egy tökéletes műszaki állapotban lévő szalagfűrész is képes ferdén vágni hibás beállítások következtében.

 

Ferde vágású fűrészszalag ferde is marad…

Fontos leszögezni rögtön az elején egy nagyon lényeges tapasztalatot. Amikor egy szalagfűrész bármilyen okból elkezd ferdén vágni, akkor hibafeltárás és javítás után feltétlenül új szalaggal történjen próbavágás. Általános jelenség ugyanis, hogy egy fűrészszalag, amely már korábban ferde vágást produkált, helyreállítást követően sem fog egyenes vágásokat kivitelezni. Ezáltal tehát, egy teljesen új fűrészlapot is tönkre lehet tenni néhány vágással, ha szalagfűrészgépünk lapvezetése rosszul van beállítva.

 

Ferde vágási jelenséget az alábbi két fő csoportba osztjuk alapvetően:

- új szalagfűrészlap felhelyezésekor jelentkező ferdén vágás

- már használatban lévő, használat során bekövetkező ferdén vágás

 

Szalagfűrész fűrészlap cseréjekor az első variáció kedvezőbb, ugyanis itt csupán beállításról, azaz megfelelő szalagfeszesség beállításáról van szó. Legtöbb esetben fűrészlapunk ilyenkor nem kellő feszességű, vagy még nem igazodott helyére annak felhelyezését követően.

Tipp: érdemes új fűrészlap felhelyezését követően, teljesen még nem megfeszített állapotban néhányszor megjáratni új fűrészlapunkat ráindítással, ezért biztosan annak megszokott helyére fog igazodni. Ezt követően kell cserefűrészlap feszességét az optimális beállítási értékre feszíteni.

 

 

Szalagfűrész használata közben jelentkező ferdén vágást többféle tényező, illetve számos probléma is okozhat. Teljesség igénye nélkül ezek az alábbiak lehetnek.

- Túl vastag munkadarab az alkalmazott fogosztáshoz

Ha például zártszelvényeket darabolunk sűrű fogazatú lappal (pl. 10/14) és felhelyezünk egy vastagabb tömöranyagot, akkor túl magas előtolással biztosan valamelyik irányba ferde lesz vágatunk. Ez azért van, mert lényegesen több forgácsot (zártszelvényhez képest) egy 10/14-es fűrészszalag nem képes megfelelő idő alatt kihordani annak vágási területéről. Ennek következményeként bennmaradó forgács fogja negatívan befolyásolni, megvezetni vágásunkat. Persze lehet játszani az előtolás és szalagsebesség mértékének csökkentésével, ennélfogva elkerülhetünk néhány ferdére vágott munkadarabot, továbbá azt, hogy egyetlen vastagabb munkadarab levágása miatt fűrészlapot cseréljünk. Mindentől függetlenül lényeges azért kiemelni, hogy mindig az adott munkadarabnak megfelelő fogazatot javasolt alkalmazni.

- Állítható szalagvezető pozícionálásának hiánya kisebb anyagoknál

Gyakori jelenség főleg vegyes méretű munkadarabok vágásakor, hogy soron következő vágásunk lényegesen kisebb méretű az előző munkadarabhoz képest. Ilyenkor szalagvezető tömböt kell állítani, amit olyan közel kell pozícionálni munkadarabunkhoz képest, amennyire csak lehetséges. Ennek köszönhetően kellő megvezetést és stabilitást nyújt fémvágás közben. Vezetőtömb átállításának hiánya tehát ferdén vágáshoz vezethet, persze itt is lehet játszani (fent említettekhez hasonlóan) előtolással és szalagsebességgel egyaránt.

- Kopott keményfémvezetők, kopott csapágyak és görgők

Használat közben jelentkező ferdén vágást szintén okozhat valamilyen alkatrész túlkopás, vagy meghibásodás. Szalagvezető tömbökben található keményfém lapkák, illetve csapágyak, görgők túlkopásából következhet ferde vágási jelenség. Ezen felül a szalagvezető kerekekben található csapágyházak csapágyai szintén sérülhetnek, elkophatnak. Ezesetben szalagvezető kerekek párhuzamossága, egysíkúsága megváltozik és ez ugyancsak okozhat ferde vágást. Persze ilyenkor gyakoribb, hogy szalagfűrészünk ledobálja a fűrészszalagot, azonban egy köztes, átmeneti állapotban ferdén vágás úgyszintén jelentkezni szokott. Ilyenkor még éppen nem dobja le a fűrészszalagot, de vágási minőségben már jelentkezik a probléma.

 

Szalagfűrész használatának egyéb fontos tényezői

Felsorolt ferdén vágási okozatokon túl további fontos tényezővel szükséges még számolnia annak, aki nagyobb mennyiségben darabol fémalapanyagot szalagfűrész alkalmazásával. Fentiekben nem ejtettünk szót rossz szalagfűrész beállításból eredő, azonban ferde vágást még nem eredményező hibákról. Gyakori hibajelenség ugyanis, hogy szalagfűrészünk egyenesen vág, azonban annak fűrészlapjai jellemzően idő előtt elszakadnak, vagy elhasználódnak, elkopnak. Ez persze növeli gyártási költségeinket, valamint fűrészgépünk állási idejét, így érdemes lesz ezzel a témával is foglalkozni bővebben. Következő cikkünkben ezt is vizsgálni fogjuk részleteibe menően (cikk: Szalagfűrész beállítás)

Bízunk benne, hogy mostani cikkünk sokak számára segítségül szolgálhat. Igyekszünk a jövőben is további hasznos információkat megosztani olvasóinkkal, segítve ezzel ismereteik bővítését. Ha pedig szalagfűrész vásárlását tervezi, ne felejtse el meglátogatni weboldalunkat, ugyanis szalagfűrész kínálatunk rendkívül széles, így biztosan tudunk az Ön igényeihez legjobban igazodó szalagfűrészgépet ajánlani.

Nézze meg webshopunk aktuális szalagfűrész kínálatát!